Keerklepcontrole

Keerklepcontrole volgens WB 1.4G

Drinkwater moet voldoen aan strenge wettelijke kwaliteitseisen. Ongeacht de zorg die besteed wordt aan de productie, de opslag en de distributie van drinkwater, zijn er verschillende factoren die de kwaliteit van het water in de binneninstallatie van de verbruiker kunnen aantasten. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die min of meer ernstige risico’s voor de verbruiker opleveren. De keerklep is een hulpmiddel om de kwaliteit van het drinkwater op de aftappunten waar het water aangewend wordt voor menselijke consumptie te beveiligen. Lees verder waarom keerklepcontrole belangrijk is!

Keerklepcontrole door Waterkwaliteit Nederland

Een keerklep kan defect raken ten gevolge van slijtage of van aankorsting op de klep of de klepzitting. Op grond van de door de wet opgelegde zorgplicht bij collectieve waterinstallaties, dient onder andere keerklepcontrole jaarlijks plaats te vinden.

Toepassing WB 1.4G: keerklepcontrole

Werkzaamheden bij de keerklepcontrole
• Identificeren van de keerklep
• bepalen of de keerklep op de goede plaats gemonteerd is
• controleren of het type keerklep nog voldoet aan de huidige normering
• aanbrengen van eventuele voorzieningen om de keerklep te kunnen controleren
• de controles uitvoeren conform de in de waterwerkbladen 1.4G geeiste methoden * (zie note)
• het plaatsen van keuringssticker bij de keerklep
• opstellen rapportage t.b.v. het logboek.
Uiteraard kunnen wij de eventuele afgekeurde keerklep ook direct voor u vervangen.

Steekproefgewijs controleren

Waterwerkblad 1.4G heeft betrekking op de jaarlijks verplichte keerklep controle. Tot 01-02-2012 was het verplicht om alle keerkleppen in de installatie te controleren. Het waterwerkblad 1.4G is echter aangepast. Onder bepaalde omstandigheden mogen keerkleppen steeksproefgewijs gecontroleerd mogen worden.
Mocht uit de steekproef blijken dat meer dan het toelaatbare aantal keerkleppen niet goed werkt, moeten alle aanwezige controleerbare keerkleppen in de installatie worden gecontroleerd.

De voorwaarden zijn hieronder weergegeven:

– De AQL–steekproefmethodiek kan toepast worden als in de drinkwaterinstallatie in totaal meer dan 50 controleerbare keerkleppen aanwezig zijn.
– De locatie van deze keerkleppen op tekening zijn aangegeven en op het overzicht vermeld.
– Als in drinkwaterinstallatie delen te onderscheiden zijn waar controleerbare keerkleppen op min of meer gelijke omstandigheden belast worden (bijvoorbeeld per etage met gelijke inrichting), mag de AQL methode ook worden toegepast op zogenaamde deelpartijen. Een deelpartijgrootte moet tenminste 16 controleerbare keerkleppen omvatten.
– Op basis van de partij grootte wordt volgens de tabel in WB 1.4G de steekproef grootte bepaald en het daarbij behorende maximaal toelaatbaar aantal keerkleppen dat niet goed mag functioneren.