Veteranenziekte kost Quebec-Stad 10 levens

» Geplaatst door op nov 15, 2012 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Veteranenziekte kost Quebec-Stad 10 levens

MONTREAL – De gevreesde veteranenziekte heeft in een maand tijd al 10 doden op haar geweten in Quebec-Stad. Dat lieten zorginstanties van de Franstalige Canadese stad zaterdag weten. In totaal zijn er 165 mensen waarbij de ziekte is vastgesteld. De veteranenziekte brengt onder andere hoge koorts, hoesten en longontsteking met zich mee en wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie.

Gezondheidsorganisaties vermoeden dat slecht onderhouden airconditioningsystemen op het dak van flats schuldig zijn aan de uitbraak. De bacterie nestelt zich in stilstaande water in airco’s en kan vervolgens worden verspreid als ze worden aangezet. De autoriteiten hebben inmiddels circa honderd systemen van grote gebouwen geïnspecteerd en gereinigd.

Inmiddels zijn ook drie slachtoffers geteld bij een uitbraak in de Amerikaanse stad Chicago. De bacterie is daar verspreid via de fontein in het JW Marriott hotel, aldus gezondheidsautoriteiten.

De ziekte is vernoemd naar veteranen, omdat het in 1976 voor het eerst werd ontdekt tijdens een veteranenconferentie in de Verenigde Staten. Daarbij kwamen 29 mensen om.

Nederland werd in 1999 getroffen door een van de grootste uitbraken van de veteranenziekte in de wereldgeschiedenis. Bij bloemenexpositie Westfriese Flora in Bovenkarspel veroorzaakte de bacterie via een bubbelbad 32 doden en 206 ernstig zieken.